Finansijske usluge

“JPMorgan Chase”: Kraj globalne dominacije dolara

Američki dolar će se suočiti sa teškoćama da ostane vodeća međunarodna valuta u narednim decenijama, jer će rastuća moć azijskih ekonomija narušiti njegovu lidersku poziciju, predviđa američka banka “JPMorgan Chase”.

Američki dolar je već gotovo jedan vek dominantna rezervna valuta u svetu", naveo je strateg te banke Kreg Koen, u izveštaju objavljenom ranije ovog meseca.

Životni vek mnogih drugih valuta je okončan tokom istorije usled premeštanja globalnih ekonomskih centara, koji se sada sele prema Aziji, ističe strateg.

Iako se kinesko sticanje statusa globalne supersile smatra jednim od ključnih faktora ovog premeštanja, to nije i jedini razlog.

Naime, celokupna Azijska ekonomska zona - od Arapskog poluostrva i Turske na zapadu do Japana i Novog Zelanda na istoku, i od Rusije na severu do Australije na jugu - učestvuje sa dve trećine u globalnom ekonomskom rastu i čini 50 odsto globalnog BDP-a, prenosi RTV.

Rastuća kupovna moć tog regiona povećaće broj nedolarskih transakcija, što će umanjiti status dolara kao rezervne valute i udariti temelj da on bude "smenjen" kao dominantna međunarodna valuta, ocenjuje američka banka.

Drugim rečima, u narednim decenijama smatramo da će svetska ekonomija preći sa dominacije SAD i američkog dolara u sistem u kojem će Azija posedovati veću moć, zaključuje “JPMorgan Chase”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!