Reportaža

Jelo koje krije istorijske tajne poznate turističke destinacije

Na karipskom ostrvu Kurasao Keshi yená, odnosno punjeni sir je jedno od najtradicionalnijih jela, koje prati istorijska tragedija ovog ostrva.

Na jednom od lokalnih jezika znači punjeni sir, a originalno je ideja potekla iz Holandije. Tako se maleni kalup prvo mora obložiti edamerom ili gaudom koje će se napuniti mlevenim mesom (najčešće piletinom), povrćem, sušenim voćem i začinima. Potrebno je sve ovo zapeći i uživati.

Lokalci smatraju da je ovo jelo njihov najvažniji brend, a iako se danas njime diče, ono korene vuče iz tragične priče o ropstvu u Kurasau.

Naime, jelo je nastalo kada su kolonisti u 17. veku doneli sireve u Kurasao, ali i doveli robove. Gladni, robovi su stavljali sve ostatke hrane koje bi nalazili u izbušenu rupu u siru i tako jeli.

Godine 1662. Kurasao je postao centar trgovine robovima u Atlantiku, a tokom naredna dva veka stotine hiljada Afrikanaca dovođeno je na prepunjenim brodovima na ostrvo, gde su se registrovali i nastavljali ka španskim kolonijama na rad. Neke plantaže su danas pretvorene u muzeje, odmarališta i restorane.

Ostrvo se nalazi 60 kilometara severno od obale Venecule, a nedaleko se nalaze Aruba i Boner. Danas je tamo raj za surfere, ronioce i one koje traže leto cele godine, ali je svakako i komercijalni centar Karipskih ostrva i mesto u koje dolaze izbeglice iz Venecuele.

Trgovina robovima je prekinuta 1863. godine, a od 2010. godine Kurasao je konstitucionalna država Kraljevine Holandije. Iako Holandiju mnogi smatraju svojom zemljom, ako pitate lokalce odakle su, bićete iznenađeni listom zemalja – od Brazila do Indije.

Baš kao i ovo jelo, čitavo ostrvo je mešavina „svega i svačega“, prenosi B92.

Do ostrva se stiže za 90 minuta trajektom, a čim kročite na njega, imaćete osećaj da ste došli u malo egzotičniju Holandiju, barem kada je arhitektura u pitanju.

Na njemu živi više od 160.000 ljudi 50 različitih nacionalnosti.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!