Softver

Amerikanac korišćenjem wifija u Starbaksu postao žrtva bitkoin rudara

Neimenovani Amerikanac, koji je stalna mušterija Starbaksa, bio je šokiran kada je otkrio da je sa njegovog uređaja korišćen kod za rudarenje bitkoina.

Naime, kod je bio instaliran u njegov računar nakon što je koristio bežični internet u toj kafeteriji. Nakon uložene žalbe Starbaksu, iz kompanije je saopšteno da će to pitanje biti rešeno. 

"Bili smo upozoreni na ovu situaciju i problem je do našeg provajdera, ne do Starbaksa, to nije nešto što možemo direktno da kontrolišemo“, rekao je portparol kompanije:"Želimo da stvorimo uslove u kojima naši korisnici mogu sigurno da surfuju internetom preko wifi mreže, tako da ćemo zajednički s našim provajderom delovati ako se ovako nešto pojavi."

Ističe da još nisu zabrinuti oko tvrdnji da se ovakve situacije ponavljaju i u drugim filijalama. 

Ludilo oko rudarenja bitkoina ne prestaje, hakeri upadaju u računare kako bi nekako došli do kriptovalute. Da bi izbegli korišćenje ekstremno skupih servera, hakeri stavljaju čitače na popularne veb-stranice, koje zaraze računare onih koji ih posećuju. 

Nekoliko zvaničnih stranica nekih kompanija već su bile hakovane na ovaj način. 

Stručnjak za kripotvulute Mihajl Dunvort kaže da čak iako nemate bitkoine, hakeri mogu da koriste moć vašeg procesora kako bi „kopali“ neke tuđe btikoine. 

"Ako primetite da vaš računar postaje veoma spor kada surfujete, to može biti znak da neko rudari preko vašeg računara.“

Tehnološki stručnjaci savetuju da je najbolji način da se izbegnu hakeri da ažurirate vaš sigurnosni softver. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!