Razvoj

Javni dug Velike Britanije premašio 100% BDP-a

Guverner Banke Engleske, Endrju Bejli, izjavio je da će izgleda privredni pad u prvoj polovini 2020. godini biti znatno manji nego što je centralna banka strahovala prošlog meseca, ali da nema garancije za snažan oporavak, te da će stopa nezaposlenosti porasti.

Podaci ONS-a, takođe, pokazuju veliki rast britanskog javnog duga, što je rezultat ogromnog povećanja potrošnje, uglavnom na program očuvanja radnih mesta po kojem država isplaćuje 80 odsto zarade privremeno otpuštenim radnicima.

Neto zaduživanje javnog sektora dostiglo je u maju 55,2 milijarde funti (68,7 milijardi dolara). To je devet puta više od deficita u istom mesecu prošle godine, prenosi B92.

Javni dug je prešao nivo od 100 posto ukupne ekonomske proizvodnje prvi put od 1963. godine, kada je Britanija još uvek otplaćivala troškove Drugog svetskog rata, a što je odraz rekordnog pada privrede u aprilu. U aprilu i maju, zaduživanje britanske vlade je iznosilo 103,7 milijardi funti, i bilo je za 87 milijardi funti više nego u istom periodu 2019. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!