Razvoj

Japan ušao u recesiju

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromesečju 2020. godine, pošto je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju.

Japanska vlada je izvestila da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, privatne investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto, prenosi Tanjug.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se, kažu, treća po veličini svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabeleži pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 odsto.

Japan je izuzetno ranjiv na posledice pandemije s obzirom na svoju zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživeli su krah zbog mera blokade usmerenih na borbu protiv bolesti Covid-19.

Vlada je usvojila paket mera podrške vredan gotovo 108 biliona jena (1,0 bilion dolara) a planira još veća sredstva, uključujući pomoć malim preduzećima i uplatu nočane poomći građanima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!