Razvoj

Japan izašao iz recesije

Japanska privreda porasla je u razdoblju od jula do septembra 21,4 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, saopštila je vlada te zemlje. Vlada je objavila izlazak iz 12-mesečne recesije.

Privreda se snažno oporavila budući da su se poslovne aktivnosti ponovo pokrenule uprkos pandemiji Covid-19 i jednomesečnom vanrednom stanju. U razdoblju od aprila do juna aktivnosti su potonule rekordnih 28,8 odsto.

Lična potrošnja skočila je u razdoblju od jula do septembra 4,7 odsto u odnosu na prethodno tromsečje kada je potonula 8,1 odsto, navodi se u vladinom saopštenju. Loša vest je pad ulaganja kompanija, za 3,4 odsto, drugo tromesečje zaredom.

Izvoz je porastao sedam posto, nakon 17,4 odsto potonuća u prethodnom tromesečju. Uvoz se pak smanjio 9,8 odsto. U razdoblju od aprila do jula porastao je 2,2 posto, prenosi B92.

Privredu je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrednost (PDV) u oktobru prošle godine, sa osam na 10 posto.

Ciklus postupnog podizanja PDV-a počeo je u aprilu 2014. kada je vlada tadašnjeg premijera Šinza Abea prvi put u 17 godina povisila stopu sa pet na osam odsto.

Abe je u septembru podneo ostavku zbog zdravstvenih problema, a za vreme njegovog mandata zamah privrede kočili su stagnacija plata i slabo potrošačko raspoloženje.

Potrošnja domaćinstava pala je tako u septembru dvanaesti mesec zaredom, za 10,2 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim razdobljem, iako je vlada svakom stanovniku isplatila 100 hiljada jena (956 dolara) kako bi podržala oživljavanje privrede u pandemiji.

Japan je zasada uspeo da izbegne eksplozivno širenje zaraze kakvo beleže Evropa i SAD. Zabežili su ukupno 119 hiljada slučajeva zaraze i oko 1.900 smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!