Agro svet

Jabuke iz Srbije se izvoze u Veliku Britaniju, UAE i Rusiju

Jabuka ćemo ove godine imati oko 450.000 tona, što je za približno 15 odsto manje nego lane, kazao je za“Dnevnik” stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović pred početak ovogodišnje sezone ubiranja ovog voća.

Prošle godine je, podsetio je prof. dr Keserović, bilo oko 513.000 tona jabuka, a ove godine na niže prinose više je uticao prolećni mraz nego visoke dnevne temperature i suša. Mraz je najviše naudio sortama ajdared, crveni delišes i greni smit.

Po njegovim rečima, voćari su skoro završili berbu ranih sorti jabuka “gala” i ovogodišnji plodovi već su počeli da odlaze na strana tržišta.
Kilogram jabuka gala naveliko, kada se izvozi, vredi od 70 do 80 evrocenti, a na domaćem tržištu cena se kreće od 40 do 50 dinara, prenosi Dnevnik.

S plasmanom ranih sorti “gala”, ukazuje Stanarević, voćari su zadovljni, jer je bezmalo celokupan rod prodat u Veliku Britaniju, Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju.

Srbija će ove godine imati manje jabuka nego lane, ali će ih biti više  u Poljskoj, koja je najveći proizvođač ovog voća u EU, zatim i u Italiji i Francuskoj, pa će se i to odraziti na plasman domaćeg roda na strana tržišta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!