Razvoj

Izvoz srpskog IT sektora premašio milijardu evra

Beograd je danas evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope, ocenio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na regionalnoj ministarskoj konferenciji o inovacijama, organizovanom pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja, rekao je Popović. On je podsetio da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji.

“Srbija je u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti višoj od milijardu evra, i dodao da je to više od vrednosti ostvarene izvozom voća i povrća”, rekao je Popović.

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel ističe da je budućnost zemalja regiona digitalna. “Danas moramo napraviti izbor, ili ćemo da iskoristimo mogućnosti koje nam digitalizacija nudi ili stajati u mestu i gledati kako voz prolazi. Izbor je lak”, dodala je ona i pozvala sve građane da reaguju zajedno.

Ona je naglasila da su upravo to ambicije Digitalne agende za Zapadni Balkan, te da je ključno osigurati građanima regiona da u potpunosti iskoriste sve prednosti digitalne transformacije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!