Razvoj

Iznošenje Mona Lize - 35 miliona evra

Pozajmljivanje čuvene Mona Lize Leonarda da Vinčija nekom muzeju tokom tri meseca koštalo bi između 30 i 35 miliona evra, saopštio je pariski muzej Luvr, prenose francuski mediji.

"Premeštanje slike u drugi muzej na izložbu što podrazumeva obezbeđenje, skidanje i premeštanje zaštitnog stakla, troškove specijalnog prevoza, ambalažu i novčani gubitak za Luvr u periodu kad slika nije u tom muzeju, koštalo bi između 30 i 35 miliona evra", navela je uprava muzeja a prenosi list Parizjen. 

Navedeno je da bi oprema za premeštanje remek dela koštala izuzetno skupo, navodeći kao primer troškove od tri miliona evra samo za ambalažu i dva miliona evra za specijalni prevoz. 

Parizjen je dodao da bi Luvr imao gubitak od oko 13 miliona evra bez čuvene slike na izložbi. 

Stručnjaci su ranije ocenili da bi premeštanje slike, kako je to predložila francuska ministarka kulture Fransoaz Nisen, suviše opasno za to remek delo slikarstva staro 400 godina jer je previše krhko i osetljivo. 

Ministarka kulture je početkom marta rekla da "ozbiljno razmatra" mogućnost da ikona Luvra naslikana početkom 16. veka bude pozajmljena drugim institucijama za izložbe navodeći da se zalaže protiv "kulturne segregacije". 

Uprava pariskog muzeja je u nekoliko navrata navela da bi eventualno premeštanje Mona Lize moglo nepovratno da ošteti to delo, izrađeno uljanom tehnikom na ploči od drveta topola. Vremenom se ploča iskrivila i ima pukotinu koja skoro stiže do lica Đokonde. 

Luvr je ranije naveo da je Đokonda jedna od slika koja više ne može da bude premeštena čak ni unutar muzeja. Slika neće čak moći da bude izložena, odnosno premeštena u drugu prostoriju za veliku retrospektivu koju će muzej da organizuje 2019. godine povodom obeležavanja 500 godina od smrti renesansnog majstora Da Vinčija (1452-1519).

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!