Saobraćaj i transport

Izgradnja metroa u Beogradu počinje krajem 2021. godine

U Beogradu je potpisan sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem beogradskog metroa između vlada Srbije i Francuske.

"Projekat beogradskog metroa je u centru ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije već nekoliko godina. Bio je glavna tema u toku posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu prošle godine", rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni i istakao da je ovo značajna etapa dugogodišnjeg projekta.

"Francuska donacija od 8,3 miliona evra omogućiće da se sprovede prva faza studije izvodljivosti metroa u Beogradu", naveo je.

Ministarka Jadranka Joksimović rekla da je ovaj projekat dobro poznat svim građanima i da se dugo o njemu pričalo i da je to ono što je nama u Beogradu najpotrebnije.

"To su projekti koji dugo traju i nigde se ne završavaju tokom noći", rekla je i dodala da Srbija i Francuska sarađuju u brojnim oblastima, a to se posebno ogleda u činjenici da je Francuska zainteresovana da pomaže u ovako važnim infrastrukturnim projektima u zemlji.

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da je višedecenijski jedan od najvažnijih projekata za Beograd upravo metro.

"Metro je važan za naše građane jer će popraviti kvalitet transporta, a procena je da će se 30 odsto Beograđana voziti metroom", rekao je Radojičić, prenosi Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je ovaj dan važan u realizaciji projekta izgradnje metroa.

"Ovo će biti najveći i finansijski najteži projekat u celom regionu, a Srbija trenutno radi i na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte", podsetila je Mihajlovićeva.

Najavljeno je da će izgradnja metroa početi do kraja 2021. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!