Saobraćaj i transport

Izgradnja metroa počinje 22. novembra ove godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će 22. novembra ove godine početi izgradnja prve linije metroa u Beogradu, kada će se započeti građevinski radovi na Makiškom polju.

Ministar je rekao i da je novac u potpunosti obezbeđen za ovaj projekat.

On je prisustvovao u Starom Dvoru, potpisivanju Ugovornog sporazuma za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju u Beogradu. Ugovorni sporazum potpisao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, sekretar Sekretarijata za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i ovlašćeni predstavnik kompanije „Pauer Čajna“ (Power China) Jang Bo.

„Potpisivanjem ugovora sa kineskom kompanijom „Pauer Čajna“ mi zvanično počinjemo sa izgradnjom prve linije metroa u Beogradu. Videćete 22. novembra, na Makiškom polju veliki broj radnika i mašina“, kazao je Mali.

On je naveo da je planiran integrisani šinski sistem na teritoriji Beograda.

„On će integrisati tri linije metroa, koji se spaja sa daljim proširenjem BG voza. Polako ali sigurno grad Beograd se okreće šinskom sistemu koji je prihvatljiviji, efikasniji,  brži i treba da doprinese boljem saobraćaju i bržem protoku ljudi kroz prestonicu i reši saobraćajne gužve kojima smo izloženi svakog dana te tako konačno otvori jednu stranicu modernog savremenog Beograda“, rekao je Mali.

„Kao što sam rekao, početak radova je 22. novembra 2021. godine. Dalje nas očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju samog depoa a to je februar 2022. godine. Nakon toga sledi potpisivanje ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja, u martu 2022. godine. To područje obuhvata površinu od 72 hektara koje treba urediti kao početnu stanicu i depo za prvu liniju metroa“, rekao je Mali.

U julu iste godine očekuje nas potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju, dok se već u novembru iste godine kreće sa izgradnjom depoa na Makišu.

„Početak radova na izgradnji pristupnih saobraćanica  na Makiškom polju očekuje nas u maju 2023. godine. Početak radova na izgradnji stanica planiran je u septembru 2023. godine. Početak radova na izgradnji tunela u decembru 2023. godine“, dodao je.

 

On je objasnio da je ovako detaljn zbog toga što se, potpisivanjem ugovora za izgradnju tunela i stanica, kreće u izgradnju ogromne mašine koja treba da probija tunele. Potrebno je 13 meseci kako bi se ona napravila. Po projektu, samo na Makiškom polju je metro nadzemni, sve ostalo je pod zemljom. „Upravo zbog toga se u decembru 2023. godine kreće u izgradnju tunela i stanica“, precizirao je.

Mali je rekao da je za februar 2026. godine planirana nabavka vozova i početak testiranja, završetak građevinskih radova na prvoj liniji metroa. Elektro-tehnički sistem će već biti instaliran a to se radi u saradnji sa francuskim Alstomom. „Završetak prve linije metroa i puštanje u funkciju očekuje se 2028. godine“, rekao je ministar.

Kako je istakao prva linija bez ostalih linija nije kompletna, pa se zato paralelno radi na sinergiji sa drugom linijom. Već je sa francuskim Ežisom potpisan ugovor o izradi projekta izgradnje druge linije metroa. Trasta te linije je Mirijevo, Zemun, Bežanija.

„Mi ćemo početkom 2024. godine krenuti u realizaciju ovog projekata. Početak izgradnje stanica planiran je 2025. godine. Početak radova na tunelima je 2026. i 2030. godine završetak druge linije metroa u našem glavnom gradu. Dakle, sistem koji treba da doprinese boljem i efikasnijem saobraćaju, koji treba da da jednu bolju, drugačiju, uspešniju sliku naše prestonice“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, iza svega ovoga su godine teškog rada, analiza saobraćaja, broja putnika, trendova, velikog broja projekata koje su radilie kompanije iz Austrije, Francuske.

Ovlašćeni predstavnik kompanije „Pauer Čajna“ Jang Fan rekao je da mu je čast da prisustvuje jednom velikom događaju kao što je ovaj i zahvalio se na poverenju koje je njegova kompanija dobila kada je reč o ovom projektu. „Mi ćemo sa našim višegodišnjim iskustvom u potpunosti doprineti realizaciji projekta, kako bi ugovor bio uspešno realizovan. U međuvremenu „Pauer Čajna“ će nastaviti saradnju sa svim stranama na optimizaciji rada i pokušati da ubrza faze ostalog dela projekta kako bi metro što pre bio pušten u rad“, naveo je Jang Fan.

Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanice. NJih dve će se ukrštati na Savskom trgu. Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!