Društvo

Izgradnja BIO4 kampusa u Beogradu počinje sledeće godine

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je kampus Biopolis u Singapuru, koji predstavlja centar aktivnosti biomedicinskog istraživanja i razvoja i promocije saradnje privatnog i javnog sektora u tom delu Azije.

Ministarka Begović istakla je da je Republika Singapur pre 20 godina odlučila da jedan od prioriteta razvoja države bude upravo biotehnologija, kao i jasna usmerenost u razvoj i profilisanje kadrova, što je ekonomiju ove zemlje značajno ojačalo.

Begović je posebno naglasila da je izgradnja BIO4 kampusa u Beogradu strateška odluka Republike Srbije, jedna od najboljih ideja i najveće ulaganje u nauku koje smo imali u proteklih nekoliko decenija. Planirano je da izgradnja BIO4 kampusa počne u avgustu ili septembru 2023. godine, pri čemu će izgradnja trajati dve godine. Izgradnja tog kampusa biće pokretač za dalji razvoj društva, ukazala je ministarka nauke.

Obilaskom kompleksa Biopolisa, delegacija Republike Srbije dobila je korisne savete i upoznala se sa načinom rada kampusa, prednostima i izazovima u procesu razvoja biotehnologije i koncepta bioekonomije.

U okviru posete Singapuru, ministarka Begović obišla je i laboratoriju i Animal facility komapnije Philip Morris, prisustvovala je Blumberg forumu nove ekonomije (Bloomberg New Economy Forum) i kao član delegacije Republike Srbije prisustvovala sastancima predsednice vlade Ane Brnabić sa predsednikom Azijske banke za infrastrukturne investicije i sa predstavnicima kompanija Boston Dynamics, AI Singapore (Nacionalni program za veštačku inteligenciju), Sila Nanotechnologies, Bayer Pharmaceuticals, Temasek i drugim.

Autor fotografije: Peđa Vučković

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!