Agro svet

Izglasana nagodba u “Agrokoru”

Poverioci “Agrokora” izglasali su nagodbu koju su podržali poverioci s 80,2 odsto ukupnih potraživanja.

Da bi nagodba prošla, bila je potrebna podrška najmanje 67 odsto. Za nagodbu su glasali poverioci sa 27,08 milijardi kuna potraživanja od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sudsko ročište održano je u košarkaškoj dvorani Dražen Petrović u Zagrebu, a na najveće ročište u istoriji pozvani su svi poverioci. Njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima su mogli da glasaju.

Na ročištu nije bilo raprave već samo glasanje o predlogu vanredne uprave i privremenog veća poverilaca. Zbog velikog broja poverilaca, glasalo se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima.

Privremeno veće je 19. juna dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u “Agrokoru” i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je potom objavio na svojoj e-oglasnoj tabli.
Predlog nagodbe ima 7.300 stranica s pratećim prilozima.

Vanredni vladin poverenik za “Agrokor” Fabris Peruško izjavio je da poverioci s visokim ukupnim udelom u potraživanjima, do 85 odsto, podržavaju izglasanu nagodbu, prenosi Beta.

Prema predlogu, u novom “Agrokoru” najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska “Sberbanka” s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva.Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u “Merkatoru” da “Sberbanka” svoj deo u “Merkatoru” zameni za budući suvlasnički deo u budućem “Agrokoru”.Takođe je precizirano da dve ruske banke ne mogu da imaju 50 odsto ili više u budućem “Agrokoru” zbog sankcija koje su za ruske kompanije uvele SAD i EU i Velika Britanija.

Trgovački sud mora potvrditi nagodbu do 10. jula, dok bi proces implementacije mogao da potraje nekoliko meseci.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!