Društvo

Izbori u Nemačkoj - Da li je već poznat ishod ili je pred nama nova prekretnica u evrozoni?

Iako veći deo javnosti ocenjuje predstojeće izbore u Nemačkoj kao dosadne i predvidive, ovi izbori imaju potencijal da dovedu do velikih promena u evrozoni.

Glasanje, koje će biti održano u nedelju, naizgled odaje utisak da će lagana pobeda otići Angeli Merkel, čime bi ona osvojila četvrti mandat na mestu kancelara. Takav ishod bi značio stabilnost i ne bi doneo velike promene u najsnažnijoj ekonomiji Evropske unije, ali bi mogao da predstavlja ogroman skok za EU ​​i dešavanja unutar evrozone.

Analitičari tvrde da se sve svodi na to koga će Merkel i CDU izabrati za manjinskog partnera u vladi, jer bi to moglo da oblikuje politički stav Nemačke za naredne četiri godine, a naročito za pitanja poput tesne-integracije EU, izbeglica i socijalne nejednakosti.

"Svaka nova nemačka vlada će biti pro-EU, ali postoje ogromne razlike u tome kako bi različite vlade želele da preoblikuju arhitekturu evrozone", rekao je Karsten Brzeski, glavni ekonomista za Nemačku u ING-u.

Jedna od glavnih tema o kojima će se odlučivati je prekogranična integracija, i to preko odluka o imenovanju ministra finansija i usvajanje zajedničkog budžeta evrozone, što ujedno podrazumeva i efikasniji i ujednačeniji pristup balansiranju pritiska na evro.

Potencijalni koalicioni partneri Angele Merkel imaju različite stavove po tom pitanju: Liberalna Slobodna demokratska partija se suprotstavlja dubljoj integraciji, koja poziva na strožu fiskalnu disciplinu unutar Unije, što je sasvim drugačija vizija budućnosti evrozone od vizije koju imaju socijaldemokrate i Zeleni.

„Ona partija koju Merkelova izabere za koalicionog partnera može imati veliki uticaj i napraviti velike razlike u tome kako bi u budućnosti mogla izgledati evrozona", rekao je Brzeski.

Na srednjoročni višegodišnji period, budući sastav nemačke vlade mogao bi da utiče na pravac toka evropskih obveznica i kurs evra.

Budući koalicioni partner može tražiti visoku poziciju kao što je mesto ministra finansija, što bi moglo uticati na izbor sledećeg predsednika Evropske centralne banke. To bi takođe mogla uticati na stav Nemačke o tome koliku će slobodu pružiti ekonomski slabijim zemljama na periferiji evrozone.

Ako trenutni nemački ministar finansija, Volfgang Šojble iz CDU-a, bude prinuđen da se odrekne svog položaja, on će pokušati da zauzme poziciju u nekom od predsedništava EU, koja će postati dostupna u narednih nekoliko godina, poput predsednika Evropske komisije ili ministra finansija evrozone (ako bude usvojen).

Imati Nemca u jednoj od tih uloga, kao i na poziciji šefa ECB-a može biti previše za druge države članice, što povećava šanse da centralnom bankom upravlja ne-nemački funkcioner, jednom  kada predsednik ECB-a Mario Dragi, italijan, napusti to mesto 2019. godine.

"Ovo može usloviti sporiji put ka normalizaciji politike i smanjenje prinosa obveznica u evrima i evrozoni, nego što bi to bio slučaj kod nemačkog predsednika ECB-a", kažu stratezi i dodaju: "Investitorima se zato savetuje da prate budućnost nemačkog ministarstva finansija i implikacije koje ono može imati za vodeće pozicije evropskih institucija kao što je predsedništvo ECB-a".

 

Izvor: MarketWatch

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!