Društvo

Izabran predstavnik Republike Srbije za 18. Bijenale arhitekture u Veneciji

Srbiju će na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja će se održati od 20. maja do 26. novembra 2023. godine predstavljati projekat „ENTERING THE GLOBAL MAP / LEARNING OF NON - ALIGNED ARCHITECTURE“, autorskog tima koji čine Iva NJunjić i Tihomir Dičić. Predstavnik Republike Srbije na Venecijanskom Bijenalu arhitekture izabran je na konkursu koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala - „LABORATORIJA BUDUĆNOSTI“  (The Laboratory of the Future), Lesli Loko (Lesley Lokko), kuratorke 18. Bijenala arhitekture u Veneciji 2023.

Na raspisani konkurs, koji je bio otvoren, idejni, dvostepeni i neanoniman stiglo je 25 prijava. Pet projekata prošli su u drugi stepen konkursa, a odlukom Komesara i Stručnog saveta izabran je rad pod  nazivom „ENTERING THE GLOBAL MAP / LEARNING OF NON - ALIGNED ARCHITECTURE“.

Žiri konkursa činili su Komesar Slobodan Jović, arhitekta i članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji, na čelu sa predsednicom Stručnog saveta prof. dr Dubravkom Đukanović, arhitektom.

U obrazloženju Stručnog saveta se, između ostalog, navodi da nas izabrani projekat pod nazivom „ENTERING THE GLOBAL MAP / LEARNING OF NON - ALIGNED ARCHITECTURE“, kao odgovor na temu 18. Međunarodne izložbe arhitekture Bijenala u Veneciji „Laboratorija budućnosti”, „podseća na pozitivnu globalnu ulogu našeg društva kao jednog od nosioca filozofije nesvrstanosti oličenoj u antikolonijalizmu, antiimperijalizmu, nezavisnosti, emancipaciji i koegzistenciji među državama…koja je podrazumevala brojne graditeljske poduhvate vezane za modernizaciju – industrijalizaciju i urbanizaciju mladih multinacionalnih država u Africi.“ 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!