Propisi

Italija pokrenula istragu protiv “Samsunga” i “Apple”-a

Italijanska uprava za zaštitu konkurencije je objavila da je otvorila istragu protiv elektronskih giganata kompanija “Samsunga” i “Apple”-a zbog navoda o programiranom zastarevanju uređaja koje proizvode, da bi prodavali nove.Sumnja se da su te dve kompanije ustanovile opštu komercijalnu politiku čiji cilj je da se eksploatišu nedostaci nekih sastavnih delova da bi vremenom opala efikasnost njihovih proizvoda, čime bi podstakli potrošače da kupuju nove verzije, navela je italijanska uprava u saopštenju. 

Italijanska uprava će razmatrati i žalbe korisnika na pozive na ažuriranje raznih programa i aplikacija, bez dovoljno informacija o mogućim posledicama na rad uređaja, što bi moglo da predstavlja kršenje trgovinskog zakona. 

Uprava je navela da je već sprovela, uz podršku finansijske policije, inspekcije u sedištima te dve grupe u Italiji. 

U Francuskoj tužilaštvo je 5. januara otvorilo preliminarnu istragu protiv kompanije “Apple” zbog navoda o programiranom zastarevanju i prevari. “Apple” je 21. decembra priznao da je namerno ograničavao performanse svojih ajfon aparata posle izvesnog vremena, ali da bi se, kako je tvrdio, produžio njihov vek trajanja. 

Ta kalifornijska kompanija, koja svake godine izbacuje novi model ajfona, takođe je pod tužbama u SAD i Rusiji.

“Apple” je obećao da će vlasnici ajfona uskoro moći da biraju da li žele da "uspore" svoj telefon ili ne, što zavisi od stanja baterije. 

U Francuskoj su dve nevladine organizacije uložile tužbe protiv “Samsunga” zbog neiskrenih izjava o radu, optužujući tu južnokorejsku firmu da zapošljava decu i drži svoje zaposlene u Kini u nedostojnim uslovima rada i stanovanja.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!