Propisi

Istraživanje pokazalo da 90 odsto preduzeća koristi standarde u poslovanju

U saradnji sa Sektorom za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, Institut za standardizaciju Srbije sproveo je tokom aprila i maja 2022. godine obimno onlajn istraživanje o primeni standarda u organizacijama u Republici Srbiji.

Dobijeni rezultati pokazuju da blizu 90% anketiranih organizacija koristi standarde u svom poslovanju. Najveći broj ispitanika (40,61%) prepoznao je unapređen kvalitet proizvoda ili usluga kao glavni razlog primene standarda u svojoj organizaciji, a u najčešćoj upotrebi su standardi za proizvode (52,9%) i ispitivanja (50,6%). Standarde najviše koriste velika (94,55%) i srednja preduzeća (92,06%) a najmanje organizacije iz sektora mikro preduzeća (14,29%).

U anonimnom istraživanju sprovedenom u okviru Češkog programa za razvoj saradnje „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije” učestvovalo je 197 organizacija, uglavnom iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća.  Istraživanje je realizovano sa ciljem  da  pokaže koliko su privredni subjekti u Republici Srbiji svesni strateškog uticaja primene standarda na poslovanje, koja su njihova iskustva u primeni standarda kao i razlozi zbog kojih (ne) učestvuju u procesu donošenja standarda, odnosno u radu komisija za standarde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!