Društvo

Istorijski susret Trampa i Kima

Donald Tramp i Kim Džong Un sastali su se na istorijskom samitu u Singapuru. Severnokorejski vođa je izjavio da veruje da je sastanak sa Trampom "uvod u mir", a američki predsednik se složio.

"Kao što sam ranije rekao, do sada, drugi nisu bili sposobni da pokušaju", rekao je Kim Džong Un, prenosi CNN.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje "vrlo, vrlo brzo". "Imali smo istorijski sastanak, odlučili smo da ostavimo prošlost iza sebe i potpisaćemo istorijski dokument", rekao je, dok su potpisivali sporazum, Kim Džong Un preko prevodioca. Dodao je da će svet videti veliku promenu.

Nakon što su lideri potpisali dokument, Tramp je rekao da je ostvario "posebnu vezu" sa Kimom. "Bila je čast biti sa tobom", rekao je predsednik SAD. Dodao je da će pozvati severnokorejskog vođu u posetu Beloj kući, kao i da će se opet sastati.

Zvaničnik SAD je za CNN rekao da su predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un potpisali sporazum da potvrde napredak razgovora i nastave istim putem. CNN prenosi da se u dokumentu Severna Koreja obavezala na potpunu denuklearizaciju.

Sastanku su prisustvovali, na severnokorejskoj strani, Kim Džong Un, ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho, Kim Jong Čol i Ri Su Jong, dok su sa američkim predsednikom Donaldom Trampom bili Džon Keli, Majk Pompeo i Džon Bolton.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!