Razvoj

Islandu ponovo preti kriza

Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize.

Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti padom, piše Blumberg.

Aviokompanije su prve počele da upozoravaju na opadanje broja gostiju nakon više godina rapidnog rasta, a sada su se uključile i banke.

Arion Bank je objavila izveštaj “Turizam u Islandu: meko sletanje ili iznenadan pad na trbuh” u kojem su upozorili kako će broj posetilaca značajno pasti nakon decenije rasta. Prihod od turizma čini 12 odsto BDP-a Islanda, tvrdi Arion.

Učinak krize u turizmu mogao bi se preliti na celu državnu ekonomiju i ugroziti nivo zaposlenosti, investicije u hotele, vrednost nacionalne valute.

Icelandair Group je prošle nedelje bila prisiljena da potraži pomoć investitora, jer je profit bio puno manji od očekivanog, a i pre dva meseca su ostali bez direktora. Kompanija sa sedištem u Rekjaviku svoju budućnost je zasnivala na profitu od evropskih turista koji na kraju nikada nisu došli.

Sve je to primetila i centralna banka koja je morala da interveniše i podigne vrednost islandske krune.

"Nije tajna da se naše aviokompanije bore s težim okruženjem za poslovanje nego ranije. Cena nafte se gotovo udvostručila u samo godinu dana, a tržište je buknulo", naglasio je guverner centralne banke Mar Gudmundsson.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!