Razvoj

Island - najskuplja država u Evropi, cene veće u proseku za 56 odsto

Cene su na Islandu u proseku čak 56 odsto više nego u ostatku Evrope, što tu ostrvsku državu čini najskupljom zemljom na Starom kontinentu.

Na Islandu živi 355.000 ljudi, a kao razlog za paprene cene na ovom ostrvu navodi se zavisnost zemlje od uvoženja namirnica, kao i visoki porezi na alkoholna pića.

Još jedan krivac za cene na Islandu su velike oscilacije islandske krune 2016. i 2017. godine.

Iako troškovi života mogu biti šok za turiste, Islanđani u proseku dobro žive, te je prošle godine prosečna mesečna plata pre oporezivanja iznosila preko 4.000 evra.

"Island je veoma mali. Teško je uporediti ekonomiju tako male države sa onim u zemljama koje su sto puta veće.", rekao je Konrad Gudjonson, glavni ekonomista pri Privrednoj komori Islanda.

Ipak, predviđanja centralne banke pokazuju da će se ekonomija na ostrvu smanjiti 0,4 odsto u ovoj godini, što bi bio prvi pad u poslednoj deceniji, prenosi B92.

Kao razlog za ove loše vesti navodi se pad turističkih poseta, izazvan propašću niskobudžetnog avio-prevoznika WOW air.

Negativne prognoze podstaknute su i vešću o rastu inflacije, koja je dostigla 3,1 u prvom kvartalu 2019. godine, čime je značajno smanjena kupovna moć u zemlji.

Dobra je vest da bi preteća recesija trebalo da sruši cene kirija, koje poslednjih godina nezaustavljivo rastu. Naime, mesečna stanarina za jednosoban stan u centru Rejkjavika iznosi oko 1.500 evra.

Kada su u pitanju zemlje u regionu, najskuplja je Hrvatska, sledi Slovenija na 19. mestu. Crna Gora na 30. mestu, a sledi je Srbija, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 34. mestu liste najskupljih zemalja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!