Društvo

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Las Vegasu - Policija negira navode

Bez dostavljanja bilo kakvih dokaza, koji bi potkrepili tu tvrdnju, teroristička organizacija Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Las Vegasu, u kome je, usled pucnjave napadača u masu, poginulo 59 i ranjeno 500 ljudi.

Vlasti tek treba da identifikuju motiv napadača, priznavši da ne postoje dokazi o bilo kakvoj povezanosti sa međunarodnim terorizmom.

Ekstremistička grupa Islamska država je poznata po lažnim tvrdnjama i preuzimanju odgovornosti za razne zločine, uključujući i napad na kazino na Filipinima, za koje se ispostavilo da je pljačkaška akcija, koju je izvršio kockraski zavisnik.

Novinska agencija Aamak je objavila dva kratka saopštenja nekoliko sati nakon pucnjave na koncertu i dve verzije na španskom jeziku. U trećoj izjavi koja je objavljena nekoliko sati kasnije, IS je za napad okrivio čoveka po imenu Abu Abd el-Bar al-Amriki, rekavši da je izveo napad kao odgovor na pozive glavnog lidera grupe Abu Bakra al-Baghdada da "se cilja na zemlje koalicije krstaša "koja se bori sa ekstremističkom grupom u Iraku i Siriji. U saopštenju ID se još navodi da je napadač povredio 600 ljudi, pre nego što je iscrpeo muiciju i žrtvovao se.

Policija je identifikovala napadača kao 64-ogodišnjeg Stivena Krega Padoka iz Meskuitea u Nevadi, potvrdivši da se ubio odmah nakon pucnjave. Vlasti nisu komentarisale njegovu versko opredeljenje niti su rekli šta je mogući motiv za napad, ali je činjenica  da su većinu terorističkih napada ID-a izveli mnogo mlađi muškarci.

Šerif Džozef Lombardo je rekao da vlasti smatraju da napadač nije bio pripadnih neke organizacije, već da je u pitanju napad "usamljenog vuka".

Podsetimo, Islamska država je pretrpela niz problema u Iraku i Siriji, gde je izgubila veliki deo teritorije koja je u jednom trenutku bila pod kontrolom samoproklamovanog Islamskog kalifata. Međutim, grupa ostaje aktivna u regrutovanju sledbenika putem društvenih medija, a takođe je više puta pozvala svoje pristalice da izvrše napade u zapadnim zemljama.

Najsmrtonosniji masovni atentat u modernoj istoriji SAD-a dogodio se juna 2016. godine, kada je vatrogasac Omar Matin otvorio vatru u gej noćnom klubu u Orlandu na Floridi, usmrtivši 49 ljudi. On je zatim priznao pripadnost Islamskoj državi i preuzeo odgovornost za napad.

 

Izvor: Bloomberg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!