Berza

Investitori tuže “Facebook” i Zakerberga

Akcionar “Facebook”-a Džejms Kacuris tužio je ovu društvenu mrežu, njenog glavnog izvršnog direktora Marka Zakerberga i glavnog finansijskog direktora Dejvida Vehnera, nakon što je izveštaj o poslovanju za drugi kvartal 2018. godine zbrisao na berzi oko 150 milijardi dolara bogatstva akcionara.

Tužba, koju je Kacuris podneo saveznom sudu na Menhetnu, mogla bi biti prva od mnogih zbog razočaravajuće dobiti tog društvenog medija, a u trenutku dok se protiv “Facebook”-a vodi na destine sudskih parnica zbog neovlašćenog ustupanja korisničkih podataka firmi “Kembridž Analitika” iz Velike Britanije radi uticanja na birače tokom predsedničke kampanje u SAD 2016. godine, prenosi Raša tudej.

Mnoge od tih parnica se navodno vode objedinjeno, kao kolektivna tužba, pred saveznim sudom u San Francisku.

Kacuris optužuje “Facebook” i njegova dva glavna direktora za dovođenje investitora u zabludu, jer nisu pravovremeno otkrili da se očekuje usporavanje rasta prihoda, pad operativne marže i smanjenje broja aktivnih korisnika. U tužbi se traži da ovaj slučaj ima status kolektivne, ali visina tražene naknade štete nije precizirana.

Prema navodima tužitelja, tržište je bilo "šokirano" kada je prošle srede počela da isplivava "istina" iz kompanije sa sedištem u Menlo Parku, u Kaliforniji. Kacuris je dodao da je pad akcija “Facebook”-a od 19 procenata narednog dana posledica kršenja zakona o hartijama od vrednosti od strane tuženih, prenosi Tanjug.
Prošle srede, “Facebook” je izgubio otprilike jednu petinu tržišne vrednosti nakon objave sumornih podataka o dobiti, kao i upozoravajućih brojki o gorem rastu broja korisnika negošto je očekivano.

Akcije “Facebook”-a su odmah pale za skoro sedam posto, a potom su se sunovratile za preko 20 procenata tokom tele-konferencije kompanije sa investitorima.

Kao posledica toga, tržišna vrednost kompanije je pala za 148 milijardi dolara, a rasprodaja akcija, koja je usledila, zbrisala je Marku Zakergerbu oko 17 milijardi dolara neto bogatstva.

To je drugi put da su akcije “Facebook”-a zabeležile tako dramatičan pad. Prethodni put to se dogodilo u martu 2018. godine u svetlu skandala sa “Kembridž Analitikom” zbog kršenja propisa o zaštiti privatnih podataka.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!