Energetika

Investicije evropskih partnera u solarne parkove u Srbiji

Španska kompanija „Navitacum“ angažovaće se na dovođenju investitora za projekte korišćenja obnovljive energije u Srbiji, a za investiranje su već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji u Privrednoj komori Srbije.

Sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije potpisali su Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede PKS i Francisko Gonzales, direktor "Navitacuma". 

Prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu naše zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti, ukazano je ovom prilikom.   

Direktor španske kompanije Gonzales ukazao je da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, da investiraju u solarne parkove u Srbiji. 

Privredna komora Srbije u saradnji sa resornim institucijama, izradiće studiju o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca, najavio je Popović.

Upotrebom energije Sunca smanjuje se trošak energije za proizvodnju toplotne energije na bazi fosilnih goriva čime bi Srbija mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida. 

Španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!