Društvo

Internet priključak ima 68 odsto domaćinstava

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da internet priključak ima 68 odsto domaćinstava, skoro 100 odsto preduzeća, a 70,5 odsto pojedinaca aktivno koristi internet.

 

Matićeva je rekla i da je potreba da se utvrdi nacionalna prepoznatljivost na svetskoj mreži koju su uvidele i druge države, pokazala opravdanom, naročito u odnosu na ubrzani porast upotrebe interneta u našoj zemlji

Na konferenciji “Dan internet domena Srbije”, ona je podsetila da je pre deset godina u Srbiji, kada je ustanovljen nacionalni .rs domen, 33,2 odsto domaćinstava imalo internet priključak i 91,5 odsto preduzeća.

"Danas, internet priključak ima 68 odsto domaćinstava, skoro 100 odsto preduzeća, a 70,5 odsto pojedinaca aktivno koristi internet. Srpsko društvo, zajedno sa srpskom privredom, dakle, praktično je deo globalnog procesa digitalizacije, istakla je Matićeva.

"Smatramo da je od ogromnog značaja što na svetskoj mreži ima svoje ustaljeno ime, odnosno institucionalno podržan sistem, dodala je Matićeva, navodeći da taj sistem broji preko 100.000 domena.

Državni sekretar je dodala i da Ministarstvo nadležno za informaciono društvo i telekomunikacije pruža kontinuiranu infrastrukturnu podršku aktivnostima Registra nacionalnog internet domena Srbije, u skladu sa Sporazumom koji je zaključen 2010. godine, kao i da je u međuvremenu sprovelo niz infrastrukturnih i zakonodavnih aktivnosti, koje su omogućile nesmetani rad Registra i unapređenje usluga koje on pruža.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!