Razvoj

Intenzivna ekonomska saradnja Srbije i Nemačke

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, obim robne razmene između Srbije i Nemačke u 2020. godini iznosio je 6,1 milijardu evra. Tako da je Nemačka na prvom mestu spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Nemačke investicije u Srbiji u prethodnih 20 godina iznosile su 3,5 milijardi evra. Prema podacima Nemačko-srpske privredne komore, ta organizacija broji 350 kompanija, među kojima su i srpske i nemačke, a zapošljavaju oko 70.000 ljudi.

Kad je reč o privrednim granama, najzastupljenija je automobilska industrija, odnosno kompanije koje proizvode auto-delove. Što se tiče potencijala za saradnju, on postoji u oblastima: elektrotehnike, tekstilne industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Podaci iz istraživanja Nemačko-srpske privredne komore pokazuju da su investitori zadovoljni Srbijom kao destinacijom za ulaganja, kao i raspoloživošću radne snage, iako je u pojedinim oblastima potrebna dokvalifikacija.

Nemačka je od 2000. godine izdvojila više od 2 milijarde evra za donacije i tako postala najvažniji bilateralni donator Srbije. Najveći iznos, 1 milijarda evra, odobren je za zaštitu životne sredine, odnosno projekte za modernizaciju i izgradnju javne infrastrukture za vodosnabdevanje, preradu otpadnih voda i upravljanje otpadom, energetski efikasnu sanaciju zgrada i izgradnju elektrana koje koriste energiju vetra, biomasu i sunčevu energiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!