Industrija

“Inditex”, vlasnik Zare, prošle godine ostvario dobit od 3,37 milijardi evra

Španski maloprodajni gigant “Inditex”, vlasnik brenda “Zara”, saopštio je da je imao solidan rast dobiti u prošloj godini, ističući dodatna ulaganja u razvoj integrisanih trgovina i internetske prodaje.

Neto dobit španske kompanije porasla je u 2017. godini sedam odsto, na 3,37 milijardi evra. Rast je solidan, ali slabiji nego u prethodne dve godine.

Prihodi su im uvećani devet odsto, na 25,3 milijarde evra, od čega je 10 odsto ostvareno u internetskoj prodaji.

U “Inditexu” napominju da su prošle godine uložili 1,8 milijardi evra 'u dalji razvoj integrisanih trgovina i modela internetske prodaje i u osavremenjivanje tehnologije'.

Razvoj uključuje usluge poput internetske narudžbine odeće i njenog preuzimanja u trgovini, koje se u nekoliko trgovina obavlja na potpuno automatizovanim punktovima. Deo uloženog iznosa potrošen je na širenje sistema elektronskih čipova na etiketama, koji omogućava vrlo precizno praćenje prodaje i stanja zaliha.

Izvršni direktor “Inditexa” Pablo Isla kazao je novinarima da takav sistem omogućava “kompletnu integraciju zaliha, što znači da grupa može u internetskoj prodaji nuditi proizvode koje ima u trgovinama”.

U 2017. godini kompanija je otvorila 183 nove trgovine, čime je njihov ukupni broj porastao na 7.475.

Šezdeset odsto prometa ostvaren je na evropskim tržištima, napominju u “Inditexu”.

Kompanija sa sedištem u Artixu na severozapadu Španije proizvodi više od polovine odeće u fabrikama smeštenim blizu glavnih tržišta - uključujući matičnu Španiju, Portugal, zemlje severne Afrike, Tursku i istočnu Evropu.

Takav poslovni model omogućava im da odeću dopreme u trgovine puno brže nego konkurencija čiji su prioritet niski troškovi proizvodnje i oslanjanje na podizvođače u Aziji. To pak znači da “Inditex” može brže da reaguje na promene ukusa potrošača i izbegne prekomerno gomilanje zaliha.

“Zarina” odeća tako može u roku od dve nedelje preći put od nacrta modnih dizajnera do trgovina, dok H&M-u za to treba šest meseci, napominje AFP.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!