Svet građevinarstva-nekretnina

Ima kupaca i za luksuzne stanove

Srpsko tržište nepokretnosti, kada se uzme u obzir prodaja – stambenih i poslovnih objekata, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u prvoj polovini ove godine vredelo je 1,6 miliona evra, što je gotovo za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine, objavio je Republički geodetski zavod. S druge strane, Poreska uprava beleži pad prodaje stanova.

Stanovi čine trećinu tržišta nepokretnosti, ali se na njima obrne skoro polovina ukupnih novčanih sredstava, odnosno 775 miliona evra, prenosi RTS.

"Osnovno zapažanje o tržištu nepokretnosti u Srbiji je porast broja transakcija i porast količine novca na tom tržištu. Količina novca za 23 odsto, a broj kupoprodaja za 15 odsto", navodi Marija Rašković iz Republičkog geodetskog zavoda.

Poreska uprava ima drugačije podatke – da je u Srbiji u prvih šest meseci 2017. godine prodata 21.000 stambenih jedinica, a u istom periodu ove godine za trećinu manje.

Statistika se razlikuje, ali ono što je sigurno je da se dobro prodaju najskuplje nekretnine i da imaju "keš kupce".

"Najbolje se u Beogradu prodaju luksuzne nekretnine na najboljim lokacijama – Stari grad, Vračar i Novi Beograd. Sve što je dobro se brzo proda, od tih novih projekata koji se grade najbolji stanovi odu odmah na početku", navodi Boško Tomašević iz međunarodne konsultantske kuće za nekretnine CBRE.

Najskuplji prodat kvadrat u Srbiji i u ovoj godini je na lokaciji "Beograda na vodi" i koštao je 7.800 evra. Oni sa prosečnom platom teško da mogu bilo šta da kupe.

"Cena stanova u odnosu na kupovnu moć stanovništva je dosta velika, ali imate deo stanovništva koji može da podnese cenu ovih skupih, ekskluzivnih stanova, prva i ekstra zona. Jedno veliko raslojavanje je nastalo u zemlji, tako da imate ogroman broj ljudi koji ima manje prihode, oni čekaju te jeftine stanove", navodi Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Najmanje cene stanova beleže se u Boru i u Kikindi, oko 300 evra po kvadratu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!