Razvoj

IKEA vratila državnu pomoć, postigli dobre rezultate i u vreme krize

Ministar finansija Siniša Mali održao je video – sastanak sa regionalnom direktorkom kompanije IKEA za Jugoistočnu Evropu Sarom Del Fabro i sa direktorom robne kuće IKEA Strahinjom Uroševićem, a povodom odluke te kompanije da vrati iznos od 14,89 miliona dinara državne podrške predviđene za isplatu minimalne zarade.

Ministar Mali istakao je tim povodom da je reč o retkom, ali društveno odgovornom potezu.

„Predstavnici kompanije IKEA su istakli da su im rezultati mnogo bolji nego što su očekivali i vratili dobijeni novac u budžet države. To upravo pokazuje da su ekonomske mere države bile dobre, sačuvana su radna mesta, sačuvana je tražnja, potrošnja raste. Upravo zbog toga im ovaj novac nije potreban, te su pokazali veliku odgovornost prema državi i vratili uplaćenu sumu od 14,89 miliona dinara“, kazao je ministar Mali.

Prema njegovim rečima, kompanije kao što je IKEA, ljude i njihove potrebe, stavlja u središte pažnje, te nije nimalo čudno to što, upravo, zbog takvog modela poslovanja, stiče poverenje kupaca širom sveta.

„Upravo zbog toga ova kompanija i sada u uslovima krize, zna da nađe put do tržišta i svojih potrošača. Cela svetska trgovina, pa tako i veliki trgovinski lanci su svakako pred novim izazovima. Onlajn kupovina i beskontaktna prodaja su jedan od  načina da se premosti jaz dolaska do kupaca,  ali sam siguran da će biti i drugih inovativnijih rešenja, jer je sposobnost privrede da se brzo prilagodi novim okolnostima već istorijski potvrđena činjenica“, naveo je on

Kompanija IKEA u pismu upućenom ministru Malom, u svom obrazloženju navodi da su doneli odluku da vrate „podršku koju nam je Vlada Srbije velikodušno pružila kako bi doprinela očuvanju plata naših zaposlenih“.

„Premda se i dalje susrećemo s brojnim izazovima, sada i ubuduće, u ovom trenutku svesni smo da postoje drugi delovi društva kojima je ovakva vrsta pomoći preča. Želimo da se ova sredstva iskoriste s najboljim interesom naše zemlje na umu, tokom narednih meseci kada će našoj privredi to biti najpotrebnije. Ovo je odluka koju smo doneli u svakoj zemlji gde je slična podrška primljena u proteklih nekoliko nedelja, te želimo da ostanemo verni našoj viziji o stvaranju bolje svakodnevice za mnoge ljude“,  navodi se u pismu.

Ministar se zahvalio prestavnicima firme IKEA i na razmeni mišljenja o tome kako na najbolji način podržati dalju stabilizaciju  privrede i obezbediti mogućnost većeg zapošljavanja u Srbiji.

Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja Ikea otvorio je u avgustu 2017. godine  prvu robnu kuću u Srbiji i jubilarni 400. prodajni objekat te kompanije u svetu, a Siniša Mali, koji je tada obavljao funkciju gradonačelnika Beograda, je aktivno učestvovao u dovođenju ove kompanije u Beograd.

Pored kompanije „Ikea“, postoji još nekoliko firmi koje su vratili pomoć države na osnovu Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, u ukupnom iznosu od 145 miliona dinara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!