Projekti

Ikea i Rokfeler ulažu milijardu dolara u obnovljuju energiju

Dobrotvorna fondacija najvećeg svetskog trgovca nameštajem Ikee i američka fondacija Rokfeler objavile su da ove godine planiraju da pokrenu milijardu dolara vredan fond koji će ulagati u programe u vezi sa obnovljivom energijom u zemljama u razvoju.

Cilj fonda je finansiranje programa za smanjenje milijardu tona emisija stakleničkih gasova, kao i osnaživanje milijardu ljudi distribuiranjem obnovljive energije, navele su fondacije u zajedničkom saopštenju.

Svaka fondacija osiguraće 500 miliona dolara rizičnog kapitala. Nadaju se da će ove godine privući dodatna sredstva vredna 10 milijardi dolara iz međunarodnih agencija za razvoj, pre nego što svoj fond otvore institucionalnim ulagačima u nastojanju da prošire ulaganja u obnovljive izvore u zemljama poput Indije, Nigerije i Etiopije.

Fondacije su već potpisale sporazume sa International Finance Corp, finansijskom podružnicom Svetske banke, i američkim International Development Finance Corp, navodi se u saopštenju, prenosi B92.

Ikea želi biti klimatski pozitivna do 2030, a većinski vlasnik Ikea trgovina, Ingka grup, u aprilu je saopštila da je za ulaganja u projekte zelene energije namenila četiri milijarde evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!