Proizvodnja hrane i pića

"Idea" prodavala falsifikovan med

Akcijska cena od 171 dinar za kilogram „K plus” meda izazvala je sumju u njegov kvalitet, a zatim je i utvrđeno da je reč o plagijatu.

Ministarstvo poljoprivrede iz trgovinskog lanca „Idea” povlači livadski med pod robnom markom „K plus”, pošto je utvrđeno da je reč o falsifikatu, saznaje „Politika".

Med koji je bio na akciji od 25. do 27. avgusta prodavao se za 569 dinara po kilogramu, dok je uz ovu teglu trgovac drugi kilogram nudio za samo 171 dinar, što je popust od 70 procenata. Ovo je izazvalo sumnju potrošača, a potom i domaćih pčelara koji se već godinama bore protiv falsifikata meda.

Slučaj je prijavljen inspekciji koja je odmah reagovala, kontrolisala ovaj med i pronašla falsifikate zbog čega je i preduzela mere.

Prema nezvaničnim informacijama, u medu je pronađena povećana koncentracija dijastaze - mere prisutnosti pčelinjeg enzima u medu. U prvoj analizi je iznosio 55 jedinica, što nije karakteristično za prirodni med. 

"Reč je o livadskom medu, a problem je što za ovu vrstu, koja se naziva poliflorni med, ne postoje standardi", rekla je za "Politiku" dr Dušanka Milojković Opsenica, profesor sa katedre za analitičku hemiju Hemijskog fakulteta. Ona objašnjava da je ovaj med zdravstveno ispravan i bezbedan, po Pravilniku o bezbednosti hrane, ali nema ono što se od meda očekuje.

Pčelarska udruženja već godinama ukazuju da i pored pojačanih kontrola na našem tržištu i dalje ima falsifikovanog meda, a pretpostavka je da se tokom godine proda oko hiljadu tona meda koji nije ispravan. Zbog nelojalne konkurencije domaći pčelari ne mogu da prodaju pravi med čija cena ne bi mogla da bude niža od 700 dinara.

 

Izvor: Politika

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!