Žensko preduzetništvo

I žene mogu biti uspešni investitori

Studija koju je sprovela Aleksandra Tausig pokazala je da čak  91 odsto ispitanika smatra da su muškarci bolji investitori, te da ženama nije mesto svetu finansija jer “nemaju ni novca ni smisla za ulaganje”.

Četiri od pet finansijskih savetnika su muškarci

Situacija je ista i u praksi, pa tako da je svet finansija skrojen za muškarce i da nedostaju koncepti za žene, najbolje pokazuje podatak da u kancelarijama banaka i upravnim odborima konsultantskih investicionih firmi najčešće sede muškarci, dok sa druge strane, žene poseduju imovinu u vrednosti od čak pet biliona dolara. 

Uspeh “Elevesta” u borbi protiv stereotipa

"Elevest“ je njujorška firma osnovana 2014. godine od strane Seli Kravček, jedne od retkih uspešnih žena na Volstritu, koja je stekla slavu kao glavna izvršna direktorka finansijskih korporacija kao što su "CityGroup" i "Bank of America".

Seli Kravček tvrdi da u svetu finansija postoje mnoge predrasude o ženama koje kažu da žene ‘nemaju ni novca ni smisla za ulaganje’, ali uveradava da je glavni razlog za nedostatak žena u svetu finansija, zapravo taj što finansijska industrija nije uspela da dopre do žena jer podaci pokazuju da su čak četiri od pet finansijskih savetnika – muškarci.

Zbog toga je ona 2014. godine odlučila da napusti krug “velikih” i osnuje svoj sopstveni start-ap, "Elevest". "Elevest" je digitalna investiciona platforma za žene, koja ih savetuje kako i u šta da ulažu novac.

Drugačiji koncept - prilagođen ženama

"Elevest" u izradi svojih ponuda uzima u obzir mnoge činioce koji su karakteristični za položaj žena, kao što su niža primanja, mogućnost da će većina napraviti pauzu u karijeri kako bi se posvetila porodici, trudnoći i majčinstvu i činjenici da one u proseku žive duže.

Iako se ti faktori u većini konsultantskih investicionih firmi, najčešće ne uzimaju u obzir, velike investicione kuće su takođe prepoznale potencijal rada Seli Kravček, pa je tako primetan porast broja start-apova koji žele da pomognu ženama da ulože novac koji poseduju. 

Pa ipak, o uspehu i promenama koje je podstakla Seli Kravček najbolje govori podatak da su najveće svetske multinacionalne korporacije, koje se bave investicionim menadžmentom, kao što su "Black rock" i "Fidelity Investment" osnovale odsek koji istražuje investicioni obrazac ponašanja žena. 

 

Izvor: B92

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!