Industrija

I “Siemens” se potpuno povlači iz Rusije

Koncern” Seimens” je objavio da u potpunosti završava svoje poslovanje u Rusiji.

"Osuđujemo rat u Ukrajini i odlučili smo da prekinemo naše poslovne aktivnosti u Rusiji", izjavio je izvršni direktor “Siemens”-a Roland Buš.

Kompanija je već pokrenula odgovarajuće postupke za zaustavljanje proizvodnje, kao i za okončanje svih industrijskih poslova. "Ova odluka nam nije laka", naglasio je Buš. “Siemens” trenutno proverava koje će to posledice da ima po zaposlene u Rusiji i najavio da će "nastaviti da ih podržava koliko god je to moguće".

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, “Siemens” je već bio zaustavio pokretanje novih poslova i međunarodne isporuke u Rusiju i Belorusiju. U te dve zemlje koncern je ostvarivao oko jedan odsto ukupnog prometa.

Već do sada uvedene mere imaju posledice po poslovanje koncerna u drugom kvartalu poslovne godine 2021–22. koji je okončan krajem marta. Između ostalog, “Siemens” je objavio otpise zarade u iznosu od 0,6 milijardi evra. To se uglavnom odnosi na posao s vozovima. Kompanija računa da će taj gubitak u dogledno vreme da se poveća za još nekoliko stotina miliona evra. Dobit nakon poreza gotovo je prepolovljena na 1,2 milijarde evra, prenosi B92.

U prethodnoj godini “Siemens” je ostvario veliki prihod prodajom proizvođača menjača za automobile flender. Time je ukupan promet porastao za 16 procenata na 17 milijardi evra.

Uprkos obustavljenom poslovanju u Rusiji, ukupna vrednost pristiglih narudžbina porasla je za gotovo trećinu na oko 21 milijardu evra. To je omogućilo da koncern potvrdi svoju raniju prognozu zarade. “Siemens” je optimističniji nego ranije s očekivanim povećanjem ukupnog prometa za šest do osam procenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!