Marketing

I pored godišnje plate od 70 miliona funti, dao ostavku

Jedan od najplaćenijih i najpoznatijih britanskih šefova kompanija, Martin Sorrell (73), iznenada je tokom vikenda dao ostavku na mesto predsednika i izvršnog direktora najveće reklamne agencije na svetu WPP-a.

Reč je o jednoj od najvećih britanskih kompanija s poslovnim operacijama u 112 država.

Sorrell je ostavku dao dve nedelje nakon što je kompanija otvorila internu istragu zbog optužbi za "neprimereno ponašanje". O kakvim se optužbama radi, ostalo je nepoznato, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Sorrell je optužbe odbacio, iako je pozdravio sprovođenje istrage.

Sorrell je rođen u Londonu, školovao se na Cambridgeu i Harvardu, a karijeru u oglašivačkoj industriji započeo je 1975. godine dolaskom u čuvenu agenciju “Saatchi & Saatchi”. Dve godine kasnije postaje finansijski direktor te agencije.

Kopmaniju “Wire and Plastic Products” kupuje 1985. godine kreditom, koji je dobio založivši akcije “Saatchi & Saatchi”-a i pretvara je u investicionu kompaniju za kupovanje reklamnih agencija, ponekad i agresivno.

S vremenom stvara giganta u tom sektoru, a on postaje najdugovečniji direktor neke od kompanija u sastavu indeksa FTSE 100 sa godišnjom platom od 70 miliona funti. Lična imovina Martina Sorrella procenjuje se na 495 miliona funti. Osim što je bio autoritet u branši, često je istupao i u vezi problema globalne ekonomije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!