Projekti

I kompanija “Porsche” ulazi u svemirsku trku

Još jedan veliki investitor pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.

Reč je o porodičnoj holding kompaniji “Porsche”, koja kontroliše “Volkswagen group”.

Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, najavila je u sredu ulaganje u nemački “Isar Aerospace”, svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu - Blue Origin u vlasništvu Džefa Bezosa i SpaceX Ilona Maska.

Mada iza Blu Origin i SpaceX stoje milijarderi koji su već odmakli u svojim svemirskim misijama s ljudskom posadom, Isar Aerospace veruje da može da se takmiči na tom rastućem tžištu lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu. Prvi probni let planiraju za sledeću godinu, prenosi B92.

“Porsche” će u njihov projekat uložiti 75 miliona dolara, zajedno sa kompanijom za rizični kapital "HV Capital" i švajcarskom bankom Lombard Odier, u okviru runde finansiranja vredne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori.

Iako je ovo relativno mali posao za Porše, ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera.

Nemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime nemačke vlade.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!