Energetika

I dalje neizvesno kako će se Srbija snabdevati gasom posle 2019. godine

Srbija će u Moskvi potpisati sporazum vezan za gas, jer naša zemlja iz godine u godinu povećava potrošnju gasa, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao da nam je gas potreban i od presudnog je značaja za reindustrijalizaciju zemlje, za napredak privrede, radna mesta i za bolji životni standard građana.

"Gledamo kako da rešimo problem, jer posle 2019. godine niko ne može da zna da li ćemo moći da preuzmimamo gas na Beregovu, kao što smo mogli do sada, a i sami znate šta je rekao predsednik Vladimir Putin o prolasku gasa kroz Ukrajinu. Dakle, ako mi to nismo u mogućnosti, šta ćemo da radimo - da ukinemo privredu, da ukinemo stotine hiljada domaćinstava? Prosto, mi taj problem moramo da rešimo", rekao je predsednik za RTS.

"Srbija, kako se razvija i napreduje, napreduje i njena industrija i naša potrošnja gasa sve je veća", naglasio je predsednik Srbije u Moskvi. To konkretno znači, ističe Vučić, da će srpska strana "gledati kako i na koji način" da gas koji bude preko Turske dolazio u Bugarsku, ili na druge načine do Bugarske, pa iz Bugarske da ga Srbija preuzima.

"Mi smo o tome na različite načine razgovarali s Evropskom komisijom, oni su nam, i na tome sam im zahvalan, poklonili 49,5 miliona evra donacija za interkonektor sa Bugarskom, ali ovo je drugo pitanje", rekao je Vučić.

Srbija, ističe, troši sve više i više gasa, te da iz godine u godinu potrošnja se uvećava za 200-300 miliona kubnih metara, te da je našoj zemlji svakako potreban taj gas.

"Moramo sami da napravimo gasovod, da ga preuzimamo, ali ćemo ga mi transportovati i do Mađarske, ali rekao bih i do drugih teritorija bivše Jugoslavije. Idemo i u realizaciju uvećanja skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo mogli da obezbedimo sigurnost za naše građane, i za domaćinstva, ali i za naše fabrike, industriju", istakao je Vučić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!