Hardver

Hyperloop One kapsula dostigla novu rekordnu brzinu

Virgin Hyperloop One izvela je 15. decembra treću probnu vožnju u pustinji izvan Las Vegasa, tokom koje se lebdeća kapsula kroz vakuum cev kretala brzinom od 387 kilometara na sat.

Novi rekord predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na brzinu od 308 kilometara na sat – koju je kapsula razvila tokom prethodne vožnje, ali je još uvek daleko od teorijske brzine od oko 1.126 kilometara na sat, a u kompaniji veruju da će im biti potrebno još dodatna dva kilometra staze, da bi kapsula mogla da dostigne punu brzinu, navodi se na sajtu PC PRESS.

Prva test vožnja iz programa Hyperloop kompanije SpaceX dogodila se u avgustu, te je kapsula tada razvila brzinu od oko 309 kilometara na sat. Iz Hyperloop-a One su tom prilikom rekli da je prototip za transport visoke brzine, koji bi od Londona do Edinburga mogao da stigne za 50 minuta, tu brzinu postigao na test-stazi od 500 metara.

Dužina staze je i tokom trećeg testiranja ostala ista, te su iz kompanije poručili da maksimalna brzina koju XP-1 kapsula može da razvije na tom rastojanje neće prelaziti 403 kilometra na sat.

Od rekorda u brzini je sigurno važnija nova tehnologija vazdušne komore koju su stručnjaci iz kompanije razvili, a koja služi da ljudi i objekti bezbedno prolaze kroz različita atmosferska stanja, te da promenu pritiska u cevi kojom se kapsula kreće, te u samoj kapsuli, svede na minimum, kao i da spreči gubitak vazduha.

Najveći izazov za kompaniju biće upravo da se u cevi kroz koju će kapsula putovati održi vakuum, posebno kada se ima na umu da će se ova meriti u stotinama kilometara.

Svaki put kada stigne na stanicu, kapsula će morati da uspori, te se zaustavi, da bi se potom vazdušna komora zatvorila, postigla određeni pritisak, te ponovo otvorila, a kapsula mora da se udalji od vazdušne komore pre nego što stigne sledeća.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!