Softver

“Huawei” završava zamenu za GMS

“Huawei” planira da se u 2020. godini oslobodi okova koje mu je na Androidu nametnuo Google tako što će uvesti svoju verziju Google Mobile Services (GMS). Ovaj zamenski skup usluga, sa odgovarajućim nazivom Huawei Mobile Services (HMS), je korak u pravcu usmeravanja korisnika ka aplikacijama i uslugama koje najbolje rade u regijama u kojima “Huawei” obavlja većinu svog poslovanja.

Generalni direktor kompanija “Huawei” i Honor u Indiju Čarls Peng kaže da je Honor već razgovarao sa programerima 150 najboljih aplikacija u Indiji kako bi osigurao njihovu dostupnost u sopstvenoj prodavnici aplikacija u narednoj godini.

To je posebno važno za kompaniju koja želi da na njegovim telefonima korisnici imaju pristup popularnim funkcijama i uslugama koje mogu naći i u Google Play prodavnici, prenosi AndroidCentral.

“Huawei” želi da koristi HMS kao način za zamenu popularnih podrazumevanih aplikacija sa kojima Google isporučuje Android, kao što su YouTube, Google Maps, Gmail i Google Drive.

Kompanija se ovom tranzicijom fokusira na transparentnost i lakoću i nada se da će korisnicima ponuditi prelazak na alternativne usluge i servise bez stvarnog napora sa njihove strane. Iako ostaje da se vidi koliko se dobro ovo može sprovesti, važno je za “Huawei” da radi na tome da obezbedi brz i bezbolan prelazak kako bi zadržao svoju poziciju na ultrakonkurentnom tržištu smartfona, prenosi B92.

Trenutno nije jasno čime tačno “Huawei” želi da zameni Google aplikacije. Iako Google Drive i Maps imaju veliku konkurencije, YouTube, sa druge strane, ostaje dominantan i najbliži rivali imaju znatno manju bazu korisnika i sadržaja.

“Huawei” nudi podsticaje do 17.000 dolara za programere koji mogu brzo da svoje aplikacije prilagode za HMS, što bi trebalo značajno da pomogne u trci za zamenom Google prodavnice što je pre to moguće.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!