Razvoj

Huawei u prethodnoj godini udvostručio profit, svi sektori ostvarili rast

Kompanija Huawei objavila je svoj Godišnji izveštaj o poslovanju za 2023. godinu, ističući odlične rezultate u oblastima informacionih tehnologija, potrošačke elektronike, Cloud usluga, digitalne energetike i pametnih rešenja za auto industriju.

Ostvarujući prihod od 97,4 milijarde američkih dolara i sa neto dobiti od 12 milijardi dolara, Huawei je potvrdio lidersku poziciju u industriji i gotovo udvostručio dobit u odnosu na 2022. godinu, na gotovo 10 odsto. U narednom periodu, kompanija planira nastavak investicija u tehnologiju i otvorene inovacije, težeći stvaranju još veće vrednosti za sve korisnike i društvo.

Huawei je tokom 2023. godine uložio 22,8 milijardi dolara u istraživanja i razvoj, što je gotovo četvrtina ukupnog godišnjeg prihoda. U ovom sektoru kompanija zapošljava više od 207.000 istraživača, naučnika i stručnjaka različitog profila širom sveta, istakao je Ken Hu, rotirajući predsednik kompanije Huawei.

Performanse kompanije u 2023. bile su u skladu sa prognozama. Prethodnih godina smo bili suočeni sa brojnim izazovima. Ali, kroz svaki od njih, uspeli smo da učimo i rastemo. Poverenje i podrška naših klijenata, partnera i korisnika širom sveta su nam pomogli da nastavimo dalje, da održimo poslovanje i da nastavimo rast“, istakao je Hu.

Poslovne jedinice su generisale različite prihode, pa je tako oblast informaciono-komunikacionih tehnologija porasla za 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a segment potrošačke elektronike zabeležio je rast od 17,3 odsto. Poslovanje u Cloud oblasti donelo je prihod od 7,7 milijardi dolara, što je porast od 21,9 odsto. Digitalna energetika ostvarila je rast od 3,5 odsto, dok su pametna rešenja za automobilsku industriju porasla najviše - 128,1 odsto u odnosu na godinu ranije.

U budućnosti, Huawei će da nastavi da ulaže u tehnologiju i otvorene inicijative, kako bi unapredio sve oblasti poslovanja i pomogao različitim industrijama da se modernizuju. Posvećena pružanju vrhunskih usluga i rešenja, kompanija je odlučna da kvalitet postavi kao ključnu i konkurentnu prednost.

Novo putovanje očekuje nas u 2024. godini. Stvorićemo veću vrednost za naše korisnike i društvo kroz podsticanje otvorenih inovacija, izgradnju prosperitetnih ekosistema i kvalitetna rešenja i usluge. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su nam se pridružili, ali i onima koji će to tek učiniti. Zajedno, imamo mogućnost da stvorimo nešto izvanredno i da izgradimo povezan i pametan svet“, zaključuje Hu.

Kroz svoje angažovanje sa 9,5 miliona programera i 46.000 partnera širom sveta, Huawei snažno zagovara otvorenu saradnju. Ovakvim pristupom, kompanija će se fokusirati na razvoj osnovnih informacionih tehnologija, kao i platformi i rešenja za kompleksne hardverske i softverske sisteme, koja će potom biti dostupna partnerima kako bi promovisala zajednički uspeh.

Sve finansijske činjenice u Huawei Godišnjem izveštaju o poslovanju za 2023. godinu nezavisno je revidirala KPMG, međunarodna računovodstvena Big Four firma.

Autor fotografija: HUAWEI arhiva

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!