Razvoj

Huawei razvija sopstveni operativni sistem za telefone, tablete i računare

Kada su mobilni operativni sistemi u pitanju, postoje samo dve validne velike opcije: Android i iOS. Tokom prethodnih desetak godina, u ponudi je bilo još nekoliko platformi, ali su one trenutno u potpunosti zanemarene i neprimetne, ili su prestale da postoje. Zbog ovoga predstavlja iznenađenje vest da Huawei navodno razvija sopstveni operativni sistem za telefone.

Operativni sistem je, prema navodima, u razvoju od kada su SAD počele da istražuju Huawei još 2012. godine. Navodi se da kineska kompanija ima u razvoju i softverske platforme za tablete i računare. Projekat razvoja operativnih sistema je započeo Ren Žengfei, osnivač i predsednik kompanije Huawei. Operativni sistem još uvek nije objavljen, jer nije dovoljno ispoliran kao Android, a nedostaje mu i podrška eksternih aplikacija.

Ukoliko situacija na tržištu bude takva (a posebno ukoliko se nastavi zvanična zabrana prodaje Huawei telefona na teritoriji SAD), kineska kompanija će u rezervi imati sopstveni operativni sistem, na koji bi mogla da se osloni ukoliko bude potrebno. Ali za sada, Huawei nastavlja da ulaže u Android platformu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!