Mobilni uređaji

“Huawei” prestigao “Apple” u prodaji smartfona

Kineski “Huawei” po prodaji pametnih telefona u svetu u drugom ovogodišnjem tromesečju prestigao je američki “Apple”, postavši tako drugi najveći svetski proizvođač pametnih telefona.

Kineski proizvođač mobilnih uređaja prodao je oko 53 miliona uređaja u drugom tromesečju, što je za 40 odsto više nego u istom razdoblju lane, podaci su firmi za istraživanje IT tržišta IDC, Canalyst i IHS Markit, koje prenosi američki CNN.

“Huawei” nije samo pretekao “Apple”, već je smanjio zaostatak za vodećim “Samsungom”. Naime, južnokorejska kompanija prodala je u tom razdoblju više od 70 miliona telefona, što je oko 10 odsto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Na četvrtom mestu po prodaji mobilnih telefona u svetu je kineski Ksajomi, a sledi ga Opo, prenosi Seebiz.

“Kontinuirani rast “Huawei”-a je impresivan, u najmanju ruku, kao i njegova sposobnost da uđe na tržište gde je donedavno njegov brend bio relativno nepoznat”, kaže IDC-ov analitičar Ryan Reith.

“Huawei” se popeo na drugo mesto uprkos tome što mu je pristup najvećoj svetskoj privredi bio praktično sprečen.

Kineski proizvođači pametnih telefona i telekomunikacionih aparata, naime, teško dopiru do tržišta SAD-a, uglavnom zbog zabrinutosti tamošnjih vlasti da bi njihove tehnologije mogla koristiti kineska vlast radi prikupljanja obaveštajnih podataka. “Huawei” je u više navrata porekao da njegovi proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik.

Međutim, početkom ove godine “Huawei” nije uspeo da ostvari prvo partnerstvo s velikim američkim telekomunikacionim divom, nakon što su u poslednjoj minuti prekinuti pregovori s AT&T-om. Ključ ulaska na američko tržište je da dobiju podršku od mobilne telekom kompanije.

Međutim, prodaja miliona jeftinih telefona dobro funkcioniše za “Huawei” u regionu Azije i Pacifika, gde se i više nego udvostručila u odnosu na isto tromesečje prošle godine. a snažan rast ostvario je i u Evropi, Africi, te na Bliskom Istoku, navodi IHS Markit.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!