Mobilni uređaji

HTC otpušta 1.500 radnika

Proizvođač pametnih telefona HTC planira da u Tajvanu ukine 1.500 radnih mesta, što je oko četvrtine globalne radne snage te tehnološke kompanije.

Smanjenje broja radnih mesta deo je "usklađivanja resursa" širom organizacije, navodi se u saopštenju kompanije.

Tajvanska kompanija u poslednje je vreme beležila tromesečne gubitke zbog žestoke konkurencije u segmentu pametnih telefona, gde se između ostalih izdvajaju Apple i Samsung.

Ukidanje radnih mesta predstavlja najnoviji znak da se HTC, svojevremeno važan igrač na tržištu pametnih telefona, bori za opstanak u konkurentnoj industriji.

"Najavljeno smanjenje radne snage u proizvodnji predstavlja odlučan korak u usklađivanju resursa širom organizacije i omogućiće fleksibilnije upravljanje operacijama", poručili su iz HTC-a.

HTC i Google prošle su godine postigli sporazum "težak" 1,1 milijardu dolara, što su mnogi doživeli kao znak da je HTC-u potreban dodatan kapital za nastavak poslovanja.

U sklopu te transakcije, dovršene u januaru ove godine, Google je kupio polovinu HTC-ova poslovanja s pametnim telefonima, a njome je takođe i predviđeno preuzimanje oko polovine HTC-ovih zaposlenih u segmentu istraživanja i razvoja, njih oko dve hiljade.

HTC proizvodi Googleove pametne telefone, Pixel i Pixel XL.

Kompanija je izvestila o padu prihoda u apriluu na godišnjem nivou od 55,5 posto, navodi Reuters.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!