Razvoj

Hrvatska 50. najbolja zemlja za život, Srbija 78.

Najbolja je od svih država iz regiona koje su uspele da se kvalifikuju na listu Slovenija je 53., Hrvatska 50. a Srbija 78.

Juče je objavljena lista Svetskog ekonomskog foruma po kojem je Hrvatska sedma od 103 zemlje u tranziciji po indeksu inkluzivnog razvoja, koji pokazuje razvijenost nacionalnih ekonomija prema životnom standardu, održivosti i (ne)jednakosti, a danas je u Davosu predstavljena lista "Najboljih zemalja" za 2018. godinu.

Hrvatska je pedeseta od ukupno osamdeset odabranih zemalja, što je pad za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje najbolja od svih država iz regiona, koje su uspele da se kvalifikuju na listu - Slovenija je 53., a Srbija 78. Od zemalja u EU ispred Hrvatske su Poljska (32.), Češka (33.) i Mađarska (38.), a zaostaju Rumunija (54.), Bugarska (56.) i Litvanija (59.).

Lista "Najboljih zemalja" koju predvode Švajcarska, Kanada i Nemačka, nastala je tako što je 21.117 ispitanika iz 36 država raspoređenih po celom svetu, ocenjivalo ukupno 65 svojstava koji se koriste da opišu neku zemlju i koja su relevantna za uspeh modernih država. Tih 65 karakteristika je autor istraživanja "US News&World report" rasporedio u osam podgrupa na osnovu kojih je izračunat konačni rejting neke zemlje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!