Razvoj

Holandija u prethodnih deset godina uložila u Srbiju 3 milijarde evra

Tokom sastanka ministra privrede Gorana Kneževića i ambasadora Kraljevine Holandije Žil Arno Bešur Pluha razmenjeni su stavove o privrednoj saradnji i njenom unapređenju, kao i o evropskoj perspektivi Srbije.

“Holandija je među prvih 20 spoljno trgovinskih partnera Srbije, a na prvom je mestu po visini investicija“, istakao je Knežević  ne krijući zadovoljstvo veoma uspešnom privrednom saradnjom i prisustvom 20 holandskih preduzeća na srpskom tržištu i ukupnim investicijama od 3 milijarde evra u poslednjih deset godina. „Srbija sve vreme radi na unapređenju poslovne klime i pravne sigurnosti investitora kako bi obezbedili zaposlenje i podigli standard naših građana, a tome u prilog govori napredak Srbije na Doing business listi Svetske banke za preko 50 mesta po uslovima poslovanja“.

Ambasador Bešur Pluh je, pored odličnih zajedničkih ekonomskih pokazatelja, informisao ministra i o formiranju srpsko-holandskog konzorcijuma koji će izvoziti voće na treća tržišta, čime je potvrdio da je nastojanje Srbije da na treća tržišta izađe kroz zajednička društva kapitala pravi put, posebno istakavši razvoj regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

 Zajednički stav je da je važno informisati srpske i holandske privrednike o potencijalima za saradnju u svim oblastima  privrede, a da je za to dobar primer sajam PLMA, kao i Balkanski strateški dijalog koji će se održati u Hagu početkom marta ove godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!