Saobraćaj i transport

“Hertz” proglašava bankrot

Američka kompanija “Hertz”, koja se od 1918. iznajmljivanjem automobila, proglasiće bankrot.

Prvu prodavnicu otvorili su sa svega 12 modela Forda T, a kompanija je preživela veliku ekonomsku krizu od 1929. do 1933. godine, zaustavljanje proizvodnje automobila u toku Drugog svetskog rata i još nekoliko šokova vezanih za cenu nafte.

"Uticaj koronavirusa na zahteve putovanja je bio iznenadan i dramatičan i zbog toga kompanija ima velik pad u prihodima. Nesigurno je kada će se prihodi podići i kada će se tržište iznajmljenih automobila do kraja otvoriti za prodaju. Zato moramo da proglasimo bankrot", stoji u službenom saopštenju kompanije “Hertz”, prenosi B92.

Privredno društvo "Herc - Autotehnika Srbija" saopštilo je da ogranak te firme u Srbiji neometano radi iako je kompanija u SAD i Kanadi podnela zahtev za bankrot.

"Na osnovu zvaničnih saopštenja privrednog društva 'Herc Global Holdings', tokom vremenskog perioda restrukturiranja privrednog društva, njegova globalna mreža će u potpunosti ostati operativna za sve tri robne marke (Hertz, Thrifty, Dollar i Firefly), bez ikakvih dodatnih posledica po rezervacije ili njihove programe lojalnosti", saopštila je kompanija.

Privredno društvo "Autohelas", koje poseduje prava franšize za robne marke privrednog društva "Herc" u Grčkoj i u sedam zemalja, uključujući Srbiju (Autotechnica Serbia DOO) na području Balkana, nema nikakav odnos vlasništva nad akcijama niti kreditni odnos/odnos zajmoprimca sa privrednim društvom "Herc Global Holdings", navodi se u saopštenju.

Prema tome, u finansijskom smislu privredno društvo "Autohelas" ovim razvojem događaja nije neposredno pogođeno, prenosi RTS.

Kratkoročna rentiranja (glavno područje poslovanja privrednog društva "Herc Global") predstavljaju 16 odsto konsolidovanih prihoda grupe "Autohelas", dok 84 odsto konsolidovanih prihoda Grupe potiče od dugoročnih rentiranja, prodaje polovnih vozila i trgovine u oblasti automobilizma.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!