Energetika

“Hellenic Petroleum”: Rekordna proizvodnja i visoka profitabilnost u 2018. godini

Grupacija “Hellenic Petroleum” objavila je finansijske rezultate za četvrti kvartal i celu fiskalnu 2018. godinu. Dobit pre odbitka kamata, poreza na dobit, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u fiskalnoj godini iznosila je 730 miliona evra (-12%) sa neto prihodom od 296 miliona evra (-20%).

Grupa je svakako ostvarila izuzetne rezultate, jer je zahvaljujući unapređenim prerađivačkim kapacitetima i proizvodnji u 2018. godini, u odnosu na prošlu godinu, nadomestila očekivani pad profitabilnosti usled pogoršanja uslova za preradu, koje potvrđuju slabije referentne marže i jači evro.

Tokom godine koja se svrstava među najbolje kada je reč o prerađivačkim performansama, Grupa je zabeležila istorijski nivo proizvodnje od 15,5 miliona metričkih tona (MT) (+ 3%) i nivo prodaje od 16,5 miliona MT (+ 4%), dok se izvoz još više povećao dostigavši rekordnih 9,4 miliona MT, čime je Grupa postala jedan od najvećih izvoznika u Grčkoj.

Prema rezultatima u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS), neto prihod je iznosio 215 miliona evra (-44%), što je posledica gubitaka zabeleženih u četvrtom kvartalu u vezi sa procenom zaliha zbog pada cena nafte.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, razboritoj finansijskoj strategiji i završetku procesa prodaje udela u DESFA kompaniji “SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings SA”, za novčanu naknadu od 284 miliona evra, Grupa može izvestiti o poboljšanom bilansu stanja i nižoj ceni finansiranja.

Poslovanje grupe “Hellenic Petroleum”, koja posluje na tržištima Grčke, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Republike Severne Makedonije, Kipra i odlični rezultati u 2018. godini, potvrdili su lidersku poziciju “Hellenic Petroleuma” u jugoistočnoj Evropi.

Kompanija EKO Serbia, članica grupacijje “Hellenic Petroleum” u Srbiji posluje od 2002. godine kroz maloprodajnu mrežu EKO benzinskih stanica.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!