Projekti

“H&M” počeo da iznajmljuje odeću

Švedska modna kompanija H&M počela je sa testiranjem usluge iznajmljivanja odeće.

Na ovaj korak su se odlučili, jer se modna industrija nalazi na udaru sve žešćih kritika zbog otpada i zagađenja koje pravi u procesu proizvodnje.

Potrošači mogu u obnovljenoj glavnoj prodavnici H&M-a na Trgu Sergels Torg u centru Stokholma od prošlog petka da iznajme odeću na nedelju dana za 350 švedskih kruna (37 američkih dolara).

Iz švedske kompanije, koja prati primer konkurenata kao što su "Banana Republic" i "Urban Outfitters", koji su ranije ove godine pokrenuli slične usluge kako bi ušli na tržište koje je 2018. dostiglo milijardu dolara, najavljuju širenje ovog koncepta i na druga tržišta na kojima H&M posluje.

U probnoj fazi, H&M je iznajmljivanje ograničio na kolekciju od 50 odevnih predmeta, ali ne mogu svi kupci da pozajme odeću, jer se ponuda odnosi samo na članove programa za verne klijente kompanije.

H&M će proceniti rezultate ovog probnog koncepta poslovanja za tri meseca, pre bilo kakvog daljeg širenja te prakse.

Industrija odeće je pod sve većim nadzorom, jer je odgovorna za čak 10 odsto globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte i jer troši više energije nego vazduhoplovstvo i brodarstvo zajedno, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!