Digitalni marketing

Hakovani profili 30 miliona korisnika “Facebook”-a

Podaci 29 miliona korisničkih računa ukradeni su u najvećem hakerskom napadu na “Facebook” u istoriji te društvene mreže, potvrdila je u petak ta kompanija.

Kompanija nije imenovala počinitelja, ali je saopštila da FBI aktivno istražuje ko je izvršio napad, prenosi AP.

Kompanija je ranije objavila da su podaci oko 50 miliona korisnika bili izloženi zbog bezbednosne rupe zahvaljujući kojoj su hakeri ukrali lozinke pomoću kojih su mogli pristupiti njihovim profilima. Hakeri su došli do imena, e-mail adresa, telefonskih brojeva, mesta prijava, prenosi Tanjug.

Za sada nije jasno koliki broj podataka je iskorišćen, a nakon što su na službenom blogu objavili kako su hakeri imali pristup brojevima telefona i mejlovima više od 29 miliona korisnika, a svetski mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na “Facebook” ikada.

Od tih 29 miliona korisnika, hakeri su se domogli i dodatnih podataka: pola, grada u kojem žive, rođendana, podataka o uređaju sa kojeg pristupaju “Facebook”-u, zadnjih 10 mesta na kojima su se "prijavili" na društvenoj mreži i zadnjih 15 pretraga.

Za još milion korisnika hakeri su pokušali, ali nisu uspeli da dođu ni do kakvih podataka.

Izvršni direktor “Facebook”-a Mark Zakerberg je rekao da su napadači imali mogućnost da pogledaju privatne poruke ili postove na nalogu, ali da nema podataka da su to i učinili.

Kompanija je saopštila da će sve hakovane korisnike obavestiti u narednih nekoliko dana. “Facebook” tvrdi da napad nije uticao na druge društvene mreže u vlasništvu kompanije: Messenger, WhatsApp i Instagram.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!