Energetika

Grupa OPEC+ postigla dogovor da od maja ublaži smanjenje proizvodnje nafte

Grupa OPEC+ je postigla dogovor da od maja počne s postepenim ublažavanjem ograničenja proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, neformalna alijansa nazvana OPEC+, složili su se da ograničenje pumpanja ublaži za 350.000 barela dnevno (bpd) u maju, zatim za još 350.000 bpd u junu i za dodatnih otprilike 400.000 bpd u julu.

Za sada nije poznato da li će Saudijska Arabija ublažiti svoje dobrovoljno rezanje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je sprovodila povrh ograničanja predviđenih sporazuma OPEC+. Prema današnjem sporazumu, smanjenje proizvodnje nafte grupe OPEC+ iznosiće od maja oko 6,5 miliona barela dnevno, u odnosu na ograničenje pumpanja od nešto manje od 7,0 miliona barela dnevno u aprilu.

Kazahstan je potvrdio da će proizvoditi više nafte u maju i junu, ali bez iznošenja detalja o raspodeli kvota unutar grupe, prenosi B92.

Severnomorske nafta Brent je skliznula nakon objave vesti o dogovoru OPEC+, ali se još uvek trguje po ceni iznad 62 dolara za barel, koja je i dalje za preko 20 posto iznad nivoa na početku godine i nedaleko od ovogodišnjeg maksimuma od oko 71 dolara za barel.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!