Saobraćaj i transport

Grčka kompanija zainteresovana za hrvatsku avio-kompaniju

Grčki “Aegean Airlines” zainteresovan je za akviziciju više prevoznika u jugoistočnoj Evropi, među kojima je i “Croatia Airlines”.

Potpredsednik “Aegean Airlines”, Eftihios Vasilakis, rekao je da na širem nivou prevoznik namerava da ojača svoju regionalnu ulogu u jugoistočnoj Evropi kroz moguće nove akvizicije.

Avio-kompanija kupila je 51 odsto udela u rumunskom Animawings-u u oktobru prošle godine. “Aegean Airlines” je na putu da 2022. godinu završi s dobiti, a operativno se očekuje potpuni oporavak od pandemije koronavirusa uz rekordno leto.

“Aegean Airlines” saopštio je da nastavlja razmatranje mogućnosti približavanja “Croatia Airlines”, što bi potencijalno moglo dovesti do strateškog partnerstva između dveju članica Star Alliance.

Neposredno pre izbijanja kovida 19, Idžijan je potvrdio da je predao neobavezujuću ponudu za kupovinu hrvatskog nacionalnog prevoznika. Sledeća faza trebalo je da uključi direktne razgovore između grčkog avio- prevoznika i hrvatske Vlade. Međutim, proces je zaustavljen u martu jer je globalna zdravstvena kriza pogodila sektore vazduhoplovstva i turizma, prenosi B92.

 “Aegean Airlines” je učestvovao i u prethodnom pokušaju privatizacije “Croatia Airlines” još 2015. godine. Ušao je u drugi krug pregovora s tadašnjim privatizacionim savetnikom, International Finance Corporation, no promenom vlasti u Hrvatskoj privatizacijski pohod firme je prekinut.

“Aegean Airlines” je bio kontinuirano profitabilan od 2013. do kovid krize, zabeleživši rekordnu dobit od 79,5 miliona evra u 2019. Zapošljavao je oko 2.900 ljudi i te je godine prevezao 15 miliona putnika i zabeležio prosečni faktor popunjenosti kabine od 84,8 odsto u celoj floti od 64 aviona.

S druge strane, “Croatia Airlines” je u 2019. zabeležila gubitak od preko 10 miliona evra, imala je 1.000 zaposlenih, prevezla 2,1 milion putnika u 12 aviona uz prosečnu godišnju popunjenost kabine od 73,6 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!