Razvoj

Grčka beleži rekordne rezultate u turizmu

Kad je dobra godina turizam doprinosi grčkoj ekonomiji sa čak dvadeset odsto.

Posle dvanaest godina finansijske krize, dve godine od proglašenja pandemije i (dosad) šest meseci rata u Ukrajini, ljudi u Grčkoj žele da ponovo uživaju u bezbrižnim danima.

Zemlja je i dalje u velikoj meri zavisna od turističke branše – u uspešnim godinama ta branša donosi više od 20 odsto bruto društvenog proizvoda. A izgleda da će 2022. biti vrlo uspešna.

Ministar turizma Vasilis Kikilijas računa čak sa više gostiju nego 2019. koja je bila rekordna. Tada je u Grčku na odmor došlo ukupno 33 miliona ljudi. Prihod od stranih gostiju je iznosio 18,2 milijarde evra. Grčka centralna banka očekuje da će ove godine on iznositi 20 milijardi.

Od početka avgusta, u Grčku svake nedelje avionima stiže gotovo milion turista. Stotine hiljada drugih gostiju stižu automobilima do Halkidikija i drugih mesta na severu zemlje, većina iz balkanskih zemalja, prenosi B92.

Sa 3,5 miliona stranih gostiju juli je bio veoma dobar mesec.

Ni rat u Ukrajini nije pokvario raspoloženje turista i domaćina. Izostanak turista iz Rusije, koji su do 2021. bili veoma važni u regionima poput Halkidikija ili Krita, sada je nadoknađen turistima iz drugih zemalja.

Do sredine avgusta, većinu gostiju u Grčkoj su činili Britanci, među njima i slavna imena poput Borisa Džonsona. Gotovo isto toliko turista je pristizalo iz Nemačke, a njih slede gosti iz Italije, Francuske, Holandije, Švajcarske, Austrije i Poljske.

Prema podacima Centralne banke, u junu 2022. je zabeležen porast posetilaca iz SAD od 50 odsto u odnosu na 2019. To posebno raduje domaćine, jer turisti iz SAD u proseku ostavljaju više novca od ostalih.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!